De Beste Robot Grasmaaiers van 2024

Waarschijnlijk heb je ze vast wel eens voorbij zien komen: een robot die het gras aan het maaien is in de voor- of achtertuin zonder dat er iemand in de buurt te bekennen is. Ideaal, toch? Maar wat zijn nou de echte voor- en nadelen van een robot grasmaaier? Wij leggen het jou maar al te graag uit en zullen jou voorzien van de beste robot grasmaaiers die momenteel te verkrijgen zijn.

Om te beginnen is het handig om te weten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een robot grasmaaier. Zo is de grootte van het oppervlak belangrijk, de hoeveelheid obstakels en dat er bijvoorbeeld rekening moet worden gehouden met een hond of ander huisdier.

1

Wat zijn de beste robotmaaiers?

Deze robot grasmaaiers kwamen het beste naar voren uit ons onderzoek

De beste robot grasmaaiers zijn in onze optiek de volgende:

9.3
Gardena Sileno Minimo 250

Gardena Sileno Minimo 250 Voor kleine tuinen

De beste robot grasmaaier voor kleine tuinen
8.8
Bosch Indego S+ 500

Bosch Indego S+ 500 Goede prijs kwaliteit verhouding

Voor gazons tot 500 vierkante meter
9.1
Gardena Smart Sileno Life 1000

Gardena Smart Sileno Life 1000 groot bereik

Voor gazons tot 1000 vierkante meter
2

Waar je op moet letten bij het aanschaffen van een robot grasmaaier

1. De grootte van de grasmat

Bij het aanschaffen van een robot grasmaaier is de grasmat misschien wel de belangrijkste factor. Je wil namelijk geen robot grasmaaier aanschaffen die met één accuduur maar de helft van jouw gazon kan kort maaien.

Hoe lelijk is het wel niet als de helft van een gazon gemaaid is en de andere helft nog helemaal niet aangeraakt? Je ziet ook niemand bezig in de tuin en geen robot grasmaaier te bekennen. Dit wil je maar al te graag voorkomen. Daarom is het belangrijk om bij het aanschaffen van een robot grasmaaier rekening te houden met de batterij- of accuduur.

Bij een relatief kleiner gazon zal een wat simpelere robot grasmaaier vaak al voldoen. Wanneer er sprake is van een groot gazon, let dan ook zeker op de accuduur van de robot grasmaaier zodat deze niet tussendoor (zichzelf) een keer zal moeten opladen.

2. Obstakel

Een robot grasmaaier is erg afhankelijk van de indeling van een tuin. Zo zit er ook veel verschil in technologie tussen robot grasmaaiers onderling. Een vaak goedkopere robot grasmaaier is minder geschikt voor een tuin waar moeilijkere hoeken inzitten of onderbrekingen in de grasmat bijvoorbeeld.

Zo kan het zijn dat jouw tuin verschillende bloembakken, standbeelden of andere vormen van decoratie bevatten waarmee gedeeltes van de grasmat onderbroken worden.

Hier zal een robot grasmaaier dan ook rekening mee moeten houden bij het maaien van jouw gazon. In dat geval is het goed om bij het kiezen van een robot grasmaaier

3. Hellinghoogte

Sommige tuinen lopen wat steiler op of af dan andere tuinen. In sommige gevallen is er sprake van een klein hoogteverschil, maar in andere gevallen kan er wel een degelijk verschil zijn. Niet alle robot grasmaaiers kunnen zomaar deze steile helling trotseren. Kijk daarom eens goed naar jouw eigen tuin voordat je een robot grasmaaier uit kiest.

Is er sprake van een helling niveau en is deze dusdanig groot dat je hier rekening mee moet houden met de aanschaf van de robot grasmaaier? Dan kan je het beste een robot grasmaaier kiezen die wat grotere wielen heeft waarmee hij gemakkelijk deze helling kan trotseren.

4. Bediening

Hoe een robot grasmaaier werkt, verschilt per type en merk. Wat ze vaak wel met elkaar gemeen hebben, is dat ze op dezelfde manier ingesteld moeten worden en hoe deze bediend wordt na het instellen. De meeste aanbieders hebben online een video staan over hoe jij jouw robot grasmaaier het beste in kan stellen en kan bedienen met een app.

Daarnaast worden er ook schriftelijke instructies geleverd bij de aanschaf van een robot grasmaaier. Wel is het belangrijk om de gebruiksvriendelijkheid van de app en installatie mee te nemen in de keuze bij het aanschaffen van een nieuwe robot grasmaaier.

Ook de hoeveelheid opties die een robot grasmaaier biedt is niet onbelangrijk. Zo kan je bij sommige robot grasmaaiers via de app aanpassingen uitvoeren waardoor de robot grasmaaier functioneert zoals jij dat zelf wil. Denk hierbij aan de tijd dat een robot grasmaaier bezig is voor het maaien van het gazon, de lengte van het gras en de tijden wanneer hij begint of eindigt met maaien.

5. Geluidsniveau

De laatste maar zeker niet onbelangrijke factor van een robot grasmaaier is het geluid dat de robot grasmaaier maakt, zowel tijdens zijn werk als in ruststand. Je wil niet hebben dat jouw hond, kat of ander huisdier helemaal gek wordt van het geluid dat de robot grasmaaier produceert.

Gelukkig zijn de meeste robot grasmaaiers relatief stil en zullen ze vrijwel geen piepend geluid maken wanneer ze het gazon aan het maaien zijn. Ook in ruststand zijn ze relatief stil. Soms willen ze nog wel eens een geluidje maken wanneer ze net beginnen met opladen, maar dit is in de meeste gevallen geen storend geluid.

Toch is het niet onbelangrijk om het geluidsniveau van de robot grasmaaier mee te nemen in de keuze bij de aanschaf van een nieuwe.

Robot grasmaaier
3

De specificaties van de beste robot grasmaaiers

Hieronder beschrijven wij per robot grasmaaier, welke wij opgenomen hebben in onze selectie, wat de voor- en nadelen zijn van de robot grasmaaier. Daarnaast beschrijven we inhoudelijk de specificaties van de robot grasmaaier.

Gardena Sileno Minimo 250 (onze keus kleine tuinen)

De Gardena Sileno Minimo 250 is onze keuze als het gaat om een robot grasmaaier. Deze geavanceerde en erg stille robot grasmaaier is alles wat je zoekt bij kleine gazons tot 250 vierkante meter. Hij is erg makkelijk in te stellen en te bedienen via jouw smartphone.

Gardena Sileno Minimo 250

Zo kan je gelijk de maat van jouw gazon invullen, de voorkeurstijden en de gewenste dagen waarop hij aan de slag kan. Daarbij komt ook nog eens kijken dat de robot grasmaaier zelf een optimaal schema maakt.

Dankzij de planning assistent in de app weet de robot grasmaaier precies wat hij moet doen om jouw tuin perfect in orde te houden en hij is ook nog eens muisstil! De motor maakt namelijk maar een geluid tot maximaal 57 decibel (dB). Daarmee is hij de stilste in zijn klasse. Aangestuurd door de SensorControl kan de robot zelf beoordelen hoe vaak uw gazon gemaaid moet worden en doet dit vervolgens perfect afgestemd op de groei van het gras.

De CorridorCut zorgt ervoor dat de robot zich behendig voort kan bewegen en navigeert zich gemakkelijk door krappe ruimtes en nauwe bochten. Hij kan in elke weersomstandigheden zijn werk doen en als hij merkt dat de grond bijvoorbeeld bevroren is of het hard onweert, dan zal hij zijn werk onderbreken en zichzelf veilig opbergen op het laadstation. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat deze kapot zal gaan.

Het reinigen van de Sileno Minimo is ook erg makkelijk: enkel even met een tuinslang af spoelen en klaar is kees.

Voordelen
  • Perfect voor kleine gazons
  • Muisstil
  • Erg wendbaar
  • Besturing via de apps
  • Positive
Nadelen
  • Enkel geschikt voor kleine gazons
bron: youtube

Bosch Indego S+ 500

De Bosch Indego S+ 500 is de perfecte robot grasmaaier voor gazons tot 500 vierkante meter. Met de LogiCut techniek zorgt deze Bosch er namelijk voor dat het gazon op de meest efficiënte manier in nette en parallelle banen gemaaid wordt. 

Bosch Indego S+ 500

Daarom is de Bosch Indego S+ 500 ook erg energie efficiënt. Hij weet namelijk precies wat de meest ideale route is om het zo goed en snel mogelijk kort te krijgen. Het leuk aan deze Bosch is ook dat hij elke maaibeurt een andere maairichting kiest. Hierdoor worden permanente sporen op het gazon voorkomen.

Deze Indego S+ 500 maakt gebruik van “SmartMowing”. Dit houdt in dat hij op basis van de gazonafmeting, weergegevens en jouw persoonlijke voorkeuren een maaischema maakt. Hierdoor hoef jij hem niet meer handmatig te programmeren. Je kan tot maar liefst drie gazon gedeeltes laten maaien, mits ze gezamenlijk niet groter zijn dan 500 vierkante meter.

Met de Connected-functie kan jij de Indego S+ 500 vanaf een afstand bedienen met de Gosch Smart Gardening-app. Mede dankzij deze functie weet hij ook nauwe doorgangen op de gazonkaart te vinden en deze gemakkelijk te passeren.

De Bosch Indego S+ is ook verkrijgbaar voor andere tuinen, zoals de Bosch Indego S+ 350 die geschikt is voor tuinen tot 350 vierkante meter.

Voordelen
  • Slimme techniek
  • Optimale maaischema’s
  • Tot wel drie gazons tegelijk
  • Mulch-systeem
  • Paralelle banen
Nadelen
  • Minder geschikt voor ingewikkelde tuinen
  • Niet geschikt voor gazons groter dan 500m2
bron: youtube

Gardena Smart Sileno Life 1000

De Gardena smart Sileno Life 1000 is een robot grasmaaier geschikt voor gazons tot 1000 vierkante meter! De robot grasmaaier wordt bediend via de Garden Smart System app via de smartphone of tablet via wifi. Hierdoor kan jij de robot grasmaaier gemakkelijk aanzetten waar je ook bent.

Gardena Smart Sileno Life 1000

Dankzij het SensorCut-systeem van de Gardena smart Sileno kan deze robot grasmaaier jouw gazon in één levensduur het gazon maaien zonder gazonstrepen achter te laten. Hierdoor zorgt die ervoor dat het maaipatroon uitgebalanceerd wordt en wordt jouw grasmat perfect onderhouden.

Tijdens de installatie helpt de programmeer assistent van Gardena jou door het menu en berekent hij automatisch zelfstandig het maaiplan. Deze hoef jij dus niet zelf uit te rekenen. Wel kan je zelf de maaistanden en maaitijden instellen via de app en kan de robot grasmaaier afgestemd worden op de sproeitijden van de smart Water Control.

Als laatste zorgt de Smart Gateway voor het centrale netwerk. Deze komt tot stand via een koppeling met jouw bestaande router. Hierdoor kan je genieten van een draadloze verbinding tussen de Gardena smart system apparaten en de Gardena smart App.

De Gardena smart Sileno life is beschikbaar in verschillende keuzes. Zo is er altijd eentje geschikt voor jouw tuin! Of je nu een kleine, middelgrote of grote tuin hebt, met de brede keuzes van Gardena zit je altijd goed!

Voordelen
  • Hellingshoek tot 35%
  • Erg stil
  • 3 draaiende mesjes
  • Beschikbaar voor alle tuinen door brede keuze
  • App werkt erg vloeiend
Nadelen
  • Handleiding lastig te begrijpen
bron: youtube
4

Beste merken robot grasmaaiers

Bij het maken van een keuze voor een robot grasmaaier is het belangrijk dat je kiest voor een betrouwbaar merk. Om jouw hierin te ondersteunen, hebben wij een overzicht gemaakt met de toonaangevende merken robot grasmaaiers.

5

De werking van een robot grasmaaier

Een robot grasmaaier doet zoals de naam al zegt: het is een robot die het gras maait. Zo hoef jij jezelf nauwelijks meer in te spannen om het gazon mooi strak te houden; de robot grasmaaier doet dit namelijk voor jou. Het enige wat je zelf even moet doen, is het instellen van de maaier. Op deze manier weet de maaier precies wanneer die moet beginnen en wanneer die klaar moet zijn.

Afhankelijk van de grootte van jouw gazon en jouw persoonlijke voorkeur, kan de robot grasmaaier dagelijks zijn werk doen. Met een wat kleiner gazon zou je de robot grasmaaier eventueel ook kunnen instellen dat deze maar eens in de drie dagen zijn werk doet.

Sommige robot grasmaaiers kan je zelfs een vast patroon aanleren zodat deze altijd dezelfde route af legt. Bij andere robot grasmaaiers is dit niet mogelijk. Deze maaien in een willekeurig patroon jouw gazon maar zorgen er wel voor dat (afhankelijk van de instellingen) het gazon in enkele dagen volledig gemaaid is. Op deze manier is jouw gras altijd op de juiste lengte.

Robot grasmaaier
6

Type robot grasmaaiers

Er zijn twee typen robots binnen de categorie robot grasmaaiers. Dit zijn de robot grasmaaiers die gebruik maken van de begrenzings- of perimeter draad. De andere zijn de robot grasmaaiers die zonder dit draad hun werk kunnen doen.

De meest voorkomende zijn de robot grasmaaiers die gebruik maken van een draad. Dit draad wordt aangesloten op netstroom en staat dus constant onder lichte spanning. Wanneer de robot grasmaaier in de buurt van het draad komt, krijgt hij middels elektromagnetische signaal een seintje dat hij het draad nadert. Op deze manier weet de robot grasmaaier binnen de zelf afgezette zones te werken.

De robot grasmaaiers zonder draad beschikken over een sensor aan de onderzijde van de robot. Deze detecteert automatisch de randen van het gazon. Wanneer hij merkt dat hij van het gazon afwijkt, zal deze zijn route wijzigen en verder gaan over de grasvlakken.

7

Het configureren

Een robot grasmaaier zorgt ervoor dat jouw gazon altijd strak is. Het is dan wel belangrijk dat de robot grasmaaier weet wat jouw gazon is. Dit doe je door het gazon af te zetten met een begrenzingsdraad. Deze draad dien je zelf om jouw grasveld heen te spannen en vast te zetten met korte haringen van maximaal 3 centimeter lang. Doordat de haringen klein zijn en de begrenzingsdraad (in de meeste gevallen) groen is, valt deze nauwelijks op.

Wanneer de begrenzingsdraad is gespannen, kan je beginnen aan de installatie van de robot grasmaaier. Wij raden altijd aan om dit volgens de handleiding van je eigen robot grasmaaier te doen. Deze is ten alle tijden meegeleverd tijdens de aanschaf. Elk type robot grasmaaier verschilt, probeer het daarom niet zelf maar volg de handleiding.

Bij de meeste robot grasmaaiers is het mogelijk om onderscheid te maken in delen van jouw tuin. Zo kan het zijn dat je graag de achtertuin in twee verschillende gedeeltes wil laten maaien, maar het kan ook zijn dat je zowel de voor- als achtertuin wil laten maaien door de robot grasmaaier. Dit is in vele gevallen te programmeren. Let er wel op dat je dan beide gebieden af zet met de begrenzingsdraad en je dient zelf de robot grasmaaier van het ene gebied op het andere gebied te verplaatsen.

8

Robot grasmaaiers zonder draad

Er bestaan ook robot grasmaaiers zonder draad. Deze hebben een sensor waarmee ze het gras kunnen detecteren. Ondanks dat dit tijd kan schelen omdat je de begrenzingsdraad niet hoeft aan te leggen en het mooier kan ogen zonder, is de techniek op het moment van schrijven nog niet volledig ontwikkelt.

Daardoor kan het nog wel eens voorkomen dat de robot grasmaaier het einde van een grasperk wel opmerkt, maar dan al te laat is. Hierdoor kan het zijn dat een gedeelte van jouw mooie bloemen helaas onder de robot grasmaaier belanden. Bedenk je daarom vooraf goed of je dit risico wil (en kan) lopen voordat je er eentje koopt die zonder begrenzingsdraad werkt.

Basisstation
9

Aan de slag

Zodra de robot grasmaaier is geïnstalleerd, kan deze zijn werk gaan doen. Zet daarom lekker een kop koffie of pak een verfrissend drankje en laat de robot grasmaaier jouw gazon strak maken.

Deze maaier werkt volgens het schema dat ingesteld is. Zo kan deze op vaste tijden beginnen en kan deze tot zijn maximale werkcapaciteit aan de slag gaan. Zodra de maximale capaciteit bereikt is, gaat deze zichzelf opladen in het laadstation. Zodra deze voldoende is opgeladen, kan hij weer aan de slag. Daarnaast kan je ook instellen dat deze zich volledig oplaadt zodat die de dag erna zijn werk verder kan voortzetten. Dit is afhankelijk van de instellingen die jij geeft.

Hoe lang de maaier nodig heeft om jouw gazon volledig te maaien is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is de grootte van jouw gazon bijvoorbeeld een bepalende factor. Hoe groter jouw gazon, hoe langer de robot grasmaaier nodig heeft om zijn werk uit te voeren. Daarnaast is het type van de robot grasmaaier een factor. De ene robot grasmaaier heeft een langere accuduur dan de ander en beweegt de ene zichzelf wat sneller voort dan de ander.

Ook de moeilijkheidsgraad van jouw tuin is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Wanneer er veel obstakels aanwezig zijn in de tuin, moet de robot grasmaaier meer afwijken van de simpele lijnen. Ook hoogteverschil speelt mee in dit verhaal. Wanneer de robot grasmaaier steile hellingen moet maken, kost het meer moeite en zal dit niet alleen trager gaan, maar kost het ook meer accu.

Afhankelijk van deze factoren kan een robot grasmaaier in één dag jouw gehele gazon maaien of heeft het wellicht twee of meer dagen nodig. Wanneer je een robot grasmaaier aanschaft waarmee je zelf de route kan programmeren, kan je een route instellen die het meest tijd-efficiënt is. Bij robot grasmaaiers waar dit niet kan zal het over het algemeen langer duren voordat jouw hele gazon strak is.

10

De veiligheid van een robot grasmaaier

Zijn robot grasmaaiers wel veilig? Of kan je het beter houden bij “normale” grasmaaiers? Hoe reageren ze dan als een dier of mens in de buurt is? Dit zijn allemaal vragen die bij je op zouden kunnen komen als het gaat over robot grasmaaiers.

Een robot grasmaaier beschikt over verschillende veiligheidsmechanismen. Misschien wel de belangrijkste zijn de plaatsing van de mesjes die het gras maaien. De meeste robot grasmaaiers beschikken over drie metalen mesjes die aan het vliegwiel vastgemaakt zitten. Zodra deze mesjes iets raken, klappen ze gelijk naar binnen en stoppen ze met draaien. Daarnaast zijn deze mesjes zo geplaatst dat ze in eerste instantie überhaupt nooit letsel kunnen veroorzaken.

De verschillende veiligheidsmaatregelen van robot grasmaaiers zijn:

  • Sonar
  • Achteruitrijdsensoren
  • Opheffingsensoren

Sonar

Dankzij de geïnstalleerde sonarsystemen kan een robot grasmaaier personen, dieren of voorwerpen in de buurt herkennen. In de meeste gevallen moeten deze voorwerpen wel minstens 50 cm hoog zijn (soms ook een diameter van 10 cm hebben). Zodra de sonar iets detecteert dat niet thuishoort in de tuin, remt de snelheid gelijk af en houdt deze rekening met dat voorwerp.

Achteruitrijdsensoren

Wanneer het toch voorkomt dat de robot grasmaaier tegen een voorwerp aanrijdt, dan stopt hij direct en zal hij van richting veranderen. Met behulp van de achteruitrijdsensoren kan de robot grasmaaier een rechtsomkeer maken en daardoor zijn route voortzetten zonder over dit voorwerp heen te hoeven.

Opheffingsensoren

Zodra de robot grasmaaier opgetild wordt, worden de opheffingsensoren geactiveerd. Deze zorgen ervoor dat de maaikoppen gelijk stoppen met draaien en daardoor geen schade kunnen aanrichten.

Zelf voorzorgsmaatregelen treffen

Ondanks dat de robot grasmaaiers voorzien zijn van verschillende veiligheidsmechanismen wordt het toch sterk aanbevolen zelf rekening te houden en eventueel zelf nog voorzorgsmaatregelen te treffen. Daarom raden wij sterk aan om, bij gebruik van de robot grasmaaier, alle voorwerpen van het gazon te verwijderen.

Daarnaast raden wij ook aan om zoveel mogelijk kinderen en dieren uit de buurt van de robot grasmaaier te houden. Wij raden ook altijd aan om de gebruiksaanwijzing van de betreffende robot grasmaaier goed door te lezen en laad nooit kinderen of mensen met geestelijke, lichamelijke of zintuigelijke beperkingen de robot grasmaaier (of laadstation) bedienen.

Bij de aanschaf van een robot grasmaaier komen natuurlijk zowel voor- als nadelen kijken. Wij hebben ze voor jullie op een rijtje gezet.

Robotmaaier
11

De voordelen van een robot grasmaaier

Bij de aanschaf wil je natuurlijk dat de voordelen groter zijn dan de nadelen. Gelukkig komen er vele voordelen kijken bij robot grasmaaiers.  De belangrijkste zijn namelijk:

Primaire redenen

Ook belangrijk

  • Stil
  • Veilig
  • Geen allergenen
  • Gemakkelijk op te bergen
  • Gemakkelijk te onderhouden

Tijdwinst

Misschien wel dé voornamelijkste reden om een robot grasmaaier aan te schaffen is de tijdwinst die je er mee bespaart. Bij een klassieke grasmaaier moet je namelijk zelf het gazon maaien en dien je er fysiek mee bezig te zijn. Dit kan je wel uren kosten. Deze tijd kan je dankzij de robot grasmaaier anders gebruiken. Wil je lekker voetbal kijken op de bank of bijvoorbeeld op bezoek bij familie?

Je hoeft je plannen niet meer te wijzigen omdat jij jouw gazon nog moet maaien. Dankzij de robot grasmaaier wordt dat namelijk voor jou gedaan. Het nadeel dat er wel bij komt kijken is het installeren van de robot grasmaaier. Dit kost wel wat tijd. Maar als deze eenmaal geïnstalleerd is, heb je er weinig omkijken naar.

Milieuvriendelijk

Een robot grasmaaier produceert geen uitstoot van schadelijke stoffen. Hierdoor draag je niet bij aan luchtvervuiling of broeikasgassen.

Laag stroomverbruik

Robot grasmaaiers gebruiken maar weinig stroom. Hierdoor zal de energierekening nagenoeg weinig toenemen. Ondanks dat er geen concrete schatting gemaakt kan worden over hoeveel de kosten zullen zijn in energie bij het gebruik van een robot grasmaaier, heeft het merk Robomow wel geprobeerd een concrete verbruiksinschatting te maken. Zij schatten dat het stroomverbruik van een middelgrote tuin (tot 1000 m2) op 4,0 kilowattuur (kWh) per maand uit zal komen.

Volgens Vattenfall kost 1 kWh stroom gemiddeld 49 cent per 1 juli 2022. Dit betekent dat je maandelijks ongeveer (4*0,49) €1,96 aan stroom betaald aan jouw robot grasmaaier. Wel moet je rekening houden dat de robot grasmaaier de ene maand meer energie verbruikt dan de ander. Volgens een test van Test Aankoop werd de jaarlijkse verbruikskosten tijdens de robot grasmaaierstest gezet op gemiddeld €35,- per jaar. Deze test is echter wel op 1 mei 2021 afgenomen, voor de toename in energieprijzen.

Note: deze bron is van voor de stijgingen in energieprijzen. Wij kunnen daarom niet precies zeggen wat de nieuwe schattingen in kosten gaan zijn na de stijging in prijzen. Wel is de overheid bezig met het reduceren van de kosten aan energie.

Mulchen

Robot grasmaaiers zorgen er continue voor dat jouw gras automatisch bemest wordt doormiddel van de techniek “mulchen”. Mulchen betekend namelijk: het toedekken van de bodem met een laag tuinresten. De robot grasmaaier zorgt ervoor dat gras dat hij gemaaid heeft blijft rondcirculeren in het maaidek. Hierdoor wordt het gras heel fijn gemalen welke vervolgens tijdens het maaien weer verspreid wordt over de tuin. Hierdoor wordt de tuin op een organische wijze bemest tijdens het maaien.

Naast mulchen zorgt de robot grasmaaier er ook voor dat het gras nooit langer wordt dan een bepaalde lengte. Hierdoor blijven de grassprietjes kort en hebben de kleine grassprietjes ook de kans om meer zonlicht op te vangen en daarmee te groeien. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat het gazon veel dichter begroeid is door gras omdat alle grassprietjes de kans hebben om te groeien. Hierdoor is het gras een stuk groener.

Robot grasmaaier
12

Nadelen van een robot grasmaaier

Naast de vele voordelen komen er natuurlijk ook nadelen kijken bij een robot grasmaaier in vergelijking met een klassieke grasmaaier. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

Investering

In vergelijking met de klassieke grasmaaiers zijn robot grasmaaiers duurder in de aanschaf. Gelukkig zien we wel dat er steeds meer type robot grasmaaiers op de markt komen. Daar waar eerst het instapmodel pas vanaf 1.000 euro was, kan je nu al vanaf 500 euro een robot grasmaaier aanschaffen. In verhouding nog steeds prijzig met de klassieke, maar er komt dus verandering in. Het is dan wel even belangrijk om te bedenken of deze investering de moeite waard is voor jou.

Installeren

Zoals eerder uitgelegd zijn er twee type robot grasmaaiers: met of zonder begrensdraad. Om beide type robot grasmaaiers aan het werk te kunnen zetten moeten deze geïnstalleerd worden naar de vorm van jouw tuin. Beide moeten dan weten hoe de tuin in elkaar steekt en waar hij het gazon allemaal moet maaien. De installering hiervan is redelijk tijdrovend. Wel hoeft dit gelukkig maar eenmalig gedaan te worden. Zodra de installatie voltooid is, heb je er verder nagenoeg geen omkijken meer na.

Graskanten

De zijkanten van jouw gazon zijn de grootste uitdagingen voor de robot grasmaaier. De robot grasmaaier heeft moeite om deze perfect te kunnen maaien. Dit komt omdat hij niet van het gazon af kan wijken. Zo moet bijvoorbeeld de grensdraad in het gazon gelegd worden en zit de sensor van de robot grasmaaier in het midden. Hierdoor zal hij met de wielen altijd op het gazon blijven en zullen de messen die het gras maaien nooit afwijken van het gazon. De randen van de tuin zullen dan niet gemaaid kunnen worden omdat de robot grasmaaier niet afwijkt van het gazon.

Hoogteverschillen

Een robot grasmaaier kan maar tot een bepaalde hellingshoek zijn werk doen. Meestal zal dit tot een helling hoogte van 45% zijn. Zitten er daarom veel hoogteverschillen in jouw tuin met misschien wel hogere hellingshoeken, dan kan het zijn dat de robot grasmaaier zijn werk niet optimaal kan doen in jouw tuin. Daarnaast werkt de robot grasmaaier het beste bij een vlak terrein. Zitten er veel deuken en heuveltjes in jouw tuin?  Dan kan dit in sommige gevallen (ligt aan het model) ook voor problemen zorgen.

Accuduur

De accuduur ligt erg aan het model. Zo kan de ene (vaak wat duurdere) robot grasmaaier gemakkelijk jouw gazon maaien op één accu maar kan het ook zijn dat de andere (vaak de goedkopere) zichzelf tussendoor moet opladen voordat jouw gazon helemaal gemaaid is. Houd hier dan ook rekening mee bij de aanschaf van een robot grasmaaier.

13

Conclusie

Bij de aanschaf van een robot grasmaaier komen er dus zowel voordelen als nadelen kijken. Houd er goed rekening mee dat de aanschaf vaak hoger ligt dan een klassieke grasmaaier maar dat je er wel vele voordelen voor terug krijgt. Wegen de voordelen hoger dan de nadelen? Dan is de robot grasmaaier een perfecte uitkomst voor jou!

Verzekeringen

Een robot grasmaaier is meestal verzekerd onder de inboedelverzekering. Ga bij de aanschaf van een robot grasmaaier wel even goed na bij jouw verzekeraar of deze er gewoon onder valt of dat je misschien toch nog iets extra’s af moet sluiten.

Diefstal

Ondanks dat diefstal van robot grasmaaiers bijna niet gebeurt, moet er natuurlijk wel rekening mee gehouden worden. Zo zijn sommige robot grasmaaiers tegenwoordig voorzien van een GPS. Wanneer de robot grasmaaier verplaatst wordt naar een ongebruikelijke plek kan er een seintje afgegeven worden. Hierdoor ben je als eigenaar op de hoogte wat er met jouw robot grasmaaier gebeurt.

14

Veelgestelde vragen

Wat is de beste robot grasmaaier?

De beste robot grasmaaier is erg afhankelijk van het gazon dat gemaaid moet worden en de persoonlijke voorkeuren van de koper. Toch zijn er bepaalde merken die het altijd goed doen: Gardena, Husqvarna, Bosch, Robomow en Stihl.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een robot grasmaaier?

Bij de aanschaf van een robot grasmaaier moet je rekening houden met verschillende dingen in jouw gazon, zoals de obstakels, hellingshoek, grootte, bediening en geluidsniveau.

Wat kost een goede robot grasmaaier?

Bij de aanschaf van een goede robot maaier moet je al gauw rekening houden met een bedrag van ongeveer 1.000 euro. Je kan zelfs robot grasmaaiers kopen van maar liefst 5.500 euro!

Hoe werkt een robot grasmaaier zonder draad?

De robot grasmaaiers zonder draad beschikken over een sensor aan de onderzijde van de robot. Deze detecteert automatisch de randen van het gazon. Wanneer hij merkt dat hij van het gazon afwijkt, zal deze zijn route wijzigen en verder gaan over de grasvlakken.

Heeft een robot grasmaaier wifi nodig?

Afhankelijk van het model robot grasmaaier dat je hebt kan het zijn dat de robot grasmaaier eenmalig via de wifi aangesloten moet worden en vervolgens een eigen netwerk creëert via deze router of dat deze altijd in verbinding moet staan met de wifi.

Wat kost installatie robot grasmaaier?

De installatie van de robot grasmaaier kost vooral tijd. Bij vrijwel alle robot grasmaaiers krijg je bij de aankoop een handleiding mee waarmee je deze kan instellen. Hiervoor hoef je geen extra kosten te maken maar het kost wel wat tijd.

Welke robot grasmaaier maait in banen?

Afhankelijk van het type kan je robot grasmaaier in banen maaien. Dit kan je zelf instellen bij bijvoorbeeld de Gardena Life robot grasmaaiers. Ook kan het zijn dat sommige robot grasmaaiers zelf een route uit kiezen en bij andere kan je deze zelf instellen.

Hoeveel vierkante meter kan een robot grasmaaier?

Dat ligt aan het type robot grasmaaier dat je koopt. Zo kan de Gardena smart Life 250 tuinen tot 250 vierkante meter maaien en de Gardena Life 1500 tuinen tot 1500 vierkante meter.

Als je geïnteresseerd bent in robot grasmaaiers, ben je wellicht ook geïnteresseerd in robot stofzuigers. Zo ja, lees dan snel ons artikel over de beste robot stofzuigers van 2024!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Robothulpje
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0